Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid, can yakıcı olmasının yanında yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.
Makat ve rektum bölgesinde oluşan, varise benzeyen yapıya sahip olan, damarların fazla şişmesi ile meydana gelen karakteristik yapıya hemeroid, halk dili ile basur denir. Kan damarlarının şişmesi sonucunda oluşan ve et parçacığına benzeyen basurun oluşma sebepleri çok fazladır. Anüs bölgesinde anüsün hemen dış kısmında cildin altında oluşuyorsa eskternal hemeroid, kalın bağırsağın son halkası olan rektum bölgesinde oluşuyorsa internal hemeroid olarak adlandırılmıştır. Oldukça yaygın bir şekilde görülen basur, her zaman belirti gösteren bir rahatsızlık değildir.
Basur nasıl olur?
Basur; genel olarak toplardamar iltihapları ve toplardamar içinde meydana gelen sistemsel bozukluklardan oluşur. Alkol tüketiminde aşırıya kaçma, şiddetli acı ve baharatlı yiyecekler tüketme, aşırı yağlı yemek yemek, çok fazla öğün tüketmek, çok sık gebe kalmak gibi nedenlerden dolayı kişilerde toplardamar işleyişinde bozulmalar meydana gelerek basur yumrularını oluşturur.