Böbrek Yetmezliğinin 10 Erken Belirtisi

Böbrekler, kanımızı filtreleyen ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı olan, uygun mineral dengesini ve normal kan basıncını korumak için fasulye şeklindeki organlardır. Buna ek olarak, böbrekler eritropoietin adı verilen bir kimyasal oluşturur ve bu şekilde kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler.
Böbrek dokusunda yüksek miktarda nefron bulunur. Günde yaklaşık 200 lt. kan böbreklerden geçmekte ve 2 lt. idrar üretmektedir. Üreter adı verilen özel tüpler böbrekleri mesaneye bağlar. Bu tüpler idrarı depolar ve üretra yoluyla vücuttan uzaklaştırır.
Böbrekler zarar görürse, atıkları ve vücuttaki aşırı suyu atma kabiliyetlerini kaybederler. Böbrek dokusuna zarar verebilecek ve işlevlerini bozabilecek çok çeşitli nedenler vardır. Bunlardan en yaygın olanları şeker hastalığı, yönetilmeyen yüksek tansiyona, otoimmün hastalıklar veya bazı ilaçların aşırı dozda (asetaminofen, naproksen, ibuprofen) kullanılıp kan alımının azalmasıdır.

Akut böbrek yetmezliğinde fasulye benzeri organlar aniden çalışmayı bırakır ve disfonksiyonu telafi etmek için yeterli zamana sahip değildirler. Bununla birlikte, vakaların çoğunda böbrek fonksiyon bozukluğu, uzun bir süre boyunca yavaş yavaş ilerler. Pek çok insan kronik böbrek hastalığı olduğunu bile bilmiyor. Sebebi bu hastalığın sıklıkla böbrek hücrelerinin çoğu tahrip edildiğinden dolayı uzun süre semptomlara neden olmamasıdır.
Bu belirtilerden bir veya daha fazlası varsa, uzmanlar böbreklerin incelenmesi gerektiğini söylüyor: